Citronsmak i bakverk är jag oerhört svag för. Till jul passar det att bryta av med något syrligt efter den salta maten och söta chokladen. Idag bakade jag citronkakor. Ingredienserna var dessa:
100 gram rumsvarmt smör
1 3/4 deciliter socker
3 matskedar citronsaft
En halv riven citron
3 1/4 deciliter mjöl
1/2 tesked bakpulver
En nypa salt
Vispa smör, socker, citronsaft och riven citron till en fluffig vit massa. Vispa ägget separat och när det är uppvispat, blanda det i det vita fluffiga.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en egen bunke. Sikta ner det med hjälp ev en sil i smeten och blanda. Låt degen vila i en timme i kylskåp. Gör en sockerblandning av:
En halv riven citron
3 matskedar socker
1 tesked vaniljsocker
Rulla degen i lite större bollar än köttbullar. Rulla bollarna i sockerblandningen. Lägg på plåt och grädda i övre ugnen i runt 10 minuter i 200°.
De är oansenliga men goda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar